Rolul Ecografiei 3D/4D in Evaluarea Antenatală

Rolul Ecografiei 3D/4D in Evaluarea Antenatală

Este bine cunoscut faptul ca ecografia conventionala (bidimensionala) are un loc bine stabilit in evaluarea embrionului/fatului, dar trebuie sa recunoastem ca ecografia 3D/4D a reusit sa-si dovedeasca utilitatea pe parcursul sarcinii.

Putine examinari paraclinice au avut in medicina impactul pe care ecografia l-a avut in majoritatea specialitatilor clinice.

Dezvoltarea continua a aparaturii si a tehnicilor imagistice a permis o imbunatatire a acuratetei imaginilor si aparitia unor tehnici ultrasonografice cu totul noi.

Primele aparate ecografice care pot sa ofere imagini tridimensionale au aparut doar in anii 90. Astfel, evaluarea ecografica 3D s-a impus in practica obstetricala treptat, neputandu-ne imagina urmarirea sarcinii astazi in lipsa acestei examinari. Aprecierea unei dezvoltari normale a embrionului si ulterior a fatului este completata de tehnicile 3D care au deschis noi perspective de investigare si cercetare a diferentierii embrionare si fetale, oferind perspectiva unei vizualizari mai detaliate a produsului de conceptie in utero.

 

Prin ecografia 3D/4D este posibila detectia precoce a spinei bifida fetale inca din primul trimestru de sarcina, diagnostic de altfel decelat in trecut cu predominanta in trimestrul al II-lea. Elemente ale fetei si craniului fetal pot fi identificate cu cel putin o saptamana mai devreme cu ajutorul ecografiei 3D comparativ cu cea conventionala, de tip 2D, permitand de exemplu identificarea pozitionarii joase a urechilor sau identificarea unui defect al buzei superioare.

                                               

De asemenea, este posibila identificarea unor anomalii de inchidere a peretelui abdominal inca de la 11 saptamani de sarcina sau a unor anomalii de schelet embrio-fetal, eliminarea unor suspiciuni cu privire la ambiguitatea sexului fetal, identificarea unor elemente care pot face parte din anumite sindroame incompatibile cu viata extrauterina. Si nu in ultimul rand, evaluarea 3D/4D constituie un prilej exceptional de a studia alaturi de martorii cei mai importanti, parintii, comportamentul fetal si de a aduce in fata acestora aspecte spectaculoase cu privire la trasaturile faciale, realizarea unor grimase, felul in care reusesc sa inghita, sa clipeasca, sa isi miste membrele, aceste aspecte devenind si mai spectaculoase, fiind descoperite ecografic inainte ca mama sa le perceapa fizic.

Imaginea de jos este doar una dintre fotografiile primite ca semn de apreciere a unei mamici.

Pe langa toate aceste aspecte am prevazut cateva raspunsuri la anumite intrebari pe care probabil multe dintre viitoarele mamici le au, si anume:

  1. Evaluarea 3D/4D este sigura pentru fat?

„Da, este la fel de sigura ca si ecografia 2D conventionala, toate studiile din ultimii 40 de ani dovedind ca nu exista niciun efect negativ nici asupra mamei, nici asupra fatului in timpul unei evaluari ecografice de orice natura”.

  1. Ce varsta gestationala trebuie sa aiba sarcina pentru a putea fi evaluata cu ajutorul ecografiei 3D/4D?

„Oricare. In momentul de fata, evaluarea cu ajutorul ecografiei 3D/4D se face de rutina, la aproximativ fiecare evaluare pentru a putea identifica cat mai precoce anumite anomalii posibile, dar pentru a obtine niste imagini spectaculoase pentru parinti, ideal ar fi incepand cu varsta de 22 saptamani”.

  1. Cat dureaza o evaluare 3D/4D?

„Similar cu cea conventionala, in jur de 15-20 minute, cu conditia ca pozitia fatului sa fie favorabila pentru a obtine imaginile dorite”.

  1. Voi obtine intotdeauna imagini aproape de realitate cu bebele?

„Nu intotdeauna. Nu va putem promite acest lucru, deoarece obtinerea unor imagini similare cu ce ati mai vazut la alte cupluri sau expuse in clinica noastra poate sa nu fie posibila daca fatul nu sta corespunzator. Fiecare ecografie fetala este diferita si este dependenta de varsta gestationala, de pozitia fatului, de cantitatea de lichid amniotic, de greutatea materna”.

  1. Cat de devreme pot afla sexul fetal utilizand aceste tehnici?

„Mai devreme (aprox 12 saptamani) decat cu ajutorul ecografiei conventionale, aspectele 3D sau 4D fiind extrem de revelatoare si usor de identificat”.

  1. Care e diferenta intre ecografia 3D si cea 4D?

„Ecografia 3D reprezinta o imagine statica a fatului sau a unor parti fetale, in schimb ecografia 4D poate reda in timp real miscarile fatului si comportamentul acestuia”.

  1. Care sunt beneficiile realizarii unei astfel de ecografii?

„Nu numai ca pot fi utile in a identifica posibile anomalii fetale, ci aceste experiente atat de realiste pot reprezenta niste momente unice, pozitive intre mama, tata si fat, experiente care pot crea niste conexiuni importante cu fatul inca din viata intrauterina”.

Leave a reply

Your email address will not be published.