Secția neonatologie

Spitalul Novogyn are un profil de obstetrică – ginecologie fiind structurat pe necesităţile acestei specialităţi.
Astfel în cadrul spitalului sunt prezente: Recepţia cu punct de recoltare a analizelor medicale, Ambulatorul de specialitate, Secţia obstetrică – ginecologie, Blocul operator, Secţia ginecologie, Secţia ATI, Secţia neonatologie.

Neonatologia se referă la îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului. O dată ce bebelușul a sosit pe lume, o echipă specializată în neonatologie îi va acorda toată atenția de care are nevoie! Îl va spăla de reziduurile placentare,îi va desfunda orificiile, iar acolo unde se impune, bebelușul va fi ținut în incubator. Nu trebuie să vă faceți probleme dacă se va întampla acest lucru, incubatorul nu traumatizează bebelușul din punct de vedere termic, pentru că este obișnuit cu temperatura de aprox. 37 grade Celsius din burtica mamei. Temperatura mediului în care se naște este cu cel puțin 10 grade mai mică.

La naștere, bebelușul va fi supus unui examen clinic efectuat de unul din medicii Clinicii Novogyn cu specializare în neonatologie. Controlul nou-născutului se va face la intervale regulate, cântărindu-se și efectuându-i-se toaleta zilnică.

Nou-născuții beneficiază de vaccinări prin Programul Național de Vaccinare (Vaccinul Antihepatic B, respectiv Vaccinul BCG- Antituberculoză), precum și de testare auditivă . De asemenea investigațiile pentru fenilcetonurie si hipotiroidism sunt asigurate prin Programul Naţional de Screening Neonatal pentru Fenilcetonurie (PKU) şi Hipotiroidism (HTC).

Pentru nou-născuți, testarea auzului este complet nedureroasă, neinvazivă, întrucât este foarte importantă depistarea precoce a unei hipoacuzii. Cu cât deficiența de auz este depistată mai rapid cu atât tratamentul este mai eficient.

Secția de neonatalogie este prevazută cu saloane speciale dotate cu mobilier adecvat, dar și cu pereți vitrați, care permit aparţinătorilor urmărirea nou-născuților fără a intra în contact direct cu aceștia.

De asemenea, camera de supraveghere a secției de neonatologie este separată de salonul de neonatologie printr-un perete vitrat, care permite urmărirea directă a nou-născuţilor și a monitoarelor.

Secţia este dotată cu incubatoare moderne de ultimă generație Drager, mese de înfăşat încălzite, precum şi aparatură specifică reanimării nou-născutului (unde este cazul), monitoare multiparametri, lampă fototerapie și Bilibed.

Dorim să vă informăm că, întreaga echipa a Clinicii Novogyn respectă toate drepturile dumneavoastră şi ale copilului: dreptul de a fi informată în legatură cu starea dumneavoastră de sănătate şi a copilului, cu intervenţiile medicale, cu echipa medicală care le efectuează, cu alternativele pe care le aveți la dispoziţie, dreptul de a fi implicată în procesul de luare a deciziilor medicale în ceea ce vă privește pe dumneavoastră sau pe bebeluşul dumneavoastră. De asemenea, este dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea acestui drept.

Mai mult, veți primi sprijin teoretic şi practic în procesul de cunoaştere şi îngrijire a nou-născutului. În această etapă, în paralel cu procesul de creştere a bebeluşului, părinţii învaţă să-l îngrijească şi să recunoască semnele anumitor probleme specifice acestei grupe de vârstă.

Echipa medicală a secției de neonatologie a Clinicii Novogyn, asigură 24/24 preluarea nou-născutului de la sala de naştere, monitorizarea şi tratamentul nou-născuților, consilierea mamei şi suportul pentru îngrijirea nou-născutului sănătos aflat la rooming in, consilierea lactaţiei, precum şi îngrijirea şi supravegherea evoluţiei bebelușilor în perioada de recuperare sau creştere.