Trimestrul al doilea

Luna a 4 – a de sarcină: Începând cu saptămâna a 14-a de sarcină, brațele copilului au atins aproape lungimea finală pe care o vor avea la naștere, iar gâtul a devenit mult mai bine definit. La sfârșitul acestei săptămâni, copilul va avea aproximativ 9 cm de la creștet la șezut și va cântări aproape 40 grame, fiind de mărimea unei lămâi. Știați că … La sfârșitul acestei luni urechile lui sunt aproape în poziția finală și copilul poate chiar să audă? Chiar și ochii acoperiți de pleoape sunt deja sensibili la lumină.
Luna a 5 – a de sarcină: Creșterea fătului este din ce în ce mai rapidă, începând să se dezvolte sistemele și aparatele interne: stomacul și sistemul digestiv, plămânii, chiar și sistemul imunitar. De asemenea, ochii i se deschid și închid, își poate suge degetul și doarme și stă treaz la intervale regulate. Datorită sistemului nervos deja dezvoltat, mișcările devin mai coordonate.
Luna a 6 – a de sarcină: Pielea copilului se încrețește, nu mai este transparentă și capătă culoare. La sfârșitul săptămânii 24, funcționează cele mai importante organe ( cu excepția plămânilor care au nevoie de perioada cea mai lungă pentru a se forma). În a doua jumătate a acestei luni, copilul deschide ochii. Acum, știi că toată lumea lui ești doar tu – mama!

Recomandări:

  • Triplu Test – între săptămâna 15 și 18 de sarcină;
  • Ecografia Morfologică – între săptămâna 20 și 24 de sarcină.