Trimestrul întâi

Ești însărcinată ? Felicitări pentru curajul de a fi mamă! Ceva minunat începe să se dezvolte în pântecul tău, transformându-se într-un copilaș. Desigur, ești interesată să afli ce se petrece în pântecul tău, cum se schimbă corpul tău și cum se pregătește pentru naștere. Apar multe întrebări, dar și unele semne de îngrijorare. Trebuie să faci față multor situații noi și neobișnuite. Este, deci, normal să te preocupe dacă toate aceste modificări sunt normale. Întreaga echipă a Spitalului Privat de Obstetrică-Ginecologie Novogyn se va ocupa de tine, pentru a desluși toate misterele sarcinii și pentru a te ajuta să treci cu bine prin aceste frumoase luni.

Îngrijirea prenatală este o parte importantă a unei sarcini sănătoase. În primul trimestru de sarcină medicul te va consulta, vei face o serie de analize de sânge și vei discuta despre dietă, activitatea fizică, sex și alte aspecte ale stilului de viață.

Prima consultație în sarcină este, cel mai probabil, programată după ce ai făcut un test de sarcină, a ieșit pozitiv sau după ce ai primit confirmarea că vei avea un bebeluș. În cadrul acestei consultații, medicul va investiga istoricul tău medical. Îți va face analize de sânge, un examen ginecologic complet și bineînțeles vei avea parte de prima ecografie din sarcină.

Istoricul medical

Este important ca medicul să cunoască detalii despre:

  • ciclul menstrual
  • folosirea de anticoncepționale
  • sarcini anterioare
  • istoricul tău medical, chiar și al familiei tale
  • administrarea unor
  • medicamente, atât prescrise de medic, cât și cele cumpărate fără rețetă.

Pentru cele mai multe viitoare mămici este ambiguu modul în care se calculează vârsta sarcinii. Dat fiind faptul că, multe femei nu cunosc cu exactitate ziua când a avut loc fecundația, sarcina se calculează din prima zi a ultimei menstruații, acest lucru însemnând că, deși nu erai încă însărcinată în acel moment, primele două săptămâni ale ultimului ciclu menstrual se iau în calcul, drept urmare sarcina va dura 40-42 de săptămâni.

Luna 1 de sarcină: La începutul sarcinii, embrionul nu este vizibil la ecografie, abia după fixarea în uter se creează o rețea de vase de sânge care fac posibil schimbul de substanțe nutritive. Începând cu a 4-a săptămână de sarcină apar organele fătului.

Luna a 2-a de sarcină: Încep să se formeze creierul și coloana vertebrală. La jumătatea acestei perioade fătul are aproximativ 4 mm. Embrionul are creierul său, inima sa și un tub mic care curând va deveni sistemul digestiv. La sfârșitul acestei perioade va începe să capete forma ”umană” și va fi clară pe ecografie, putându-se înregistra activitatea inimii embrionului.

Luna a 3-a de sarcină: De acum embrionul capătă denumirea de ”FĂT”, acesta dublându-și dimensiunile – de la 3 la 6 cm, începând să semene cu un om în miniatură: are mânuțe, piciorușe, apar chiar elementele feței – ochii, nasul, dar și urechile. Are formate principalele organe, deși încă nu toate sunt funcționale. La sfârșitul săptămânii a 12-a fătul este aproximativ de mărimea unei căpșune mari.

Tot în primul trimestru este recomandat a se efectua următoarele analize:

  • Examen complet de urină
  • Hemoleucogramă completă
  • Glicemie
  • Calciu, Magneziu
  • TGO, TGP
  • VDRL
  • Complexul Torch

Recomandări: Dublu Test – între săptămâna 11 și 13 de sarcină