Pagina pacientului

Pagina pacientului clinicii Novogyn

La Clinica Novogyn, sănătatea pacienţilor este foarte importantă pentru noi şi de aceea asigurăm cele mai bune condiţii, astfel încât aceștia să fie tratați la cele mai înalte standarde. Suntem preocupaţi atât de sănătatea pacienţilor, cât şi de cea a personalului, de aceea există cele mai stricte măsuri pentru efectuarea unui consult ginecologic în condiţii de maximă siguranţă.
Scopul nostru este să construim o relaţie de încredere cu pacienţii noștri şi să le oferim bucuria de a pleca acasă sănătoși!
În cadrul Novogyn – Spital Privat de Obstetrică-Ginecologie, internările se fac:
 • În urma unei programări efectuate de medicul curant;
 • În regim de urgență, Novogyn având program de gardă non-stop;
Formalitățile de internare se efectuează la recepție!
Pacientele internate vor primi: cămăși de noapte, halat flotir, papuci de unică folosință, chilot de unică folosință, tampoane, prosoape, cosmetice consumabile (gel de duș, șampon, etc.) FOLOSITE EXCLUSIV PE PERIOADA SPITALIZĂRII. Pacientele trebuie să își aducă periuță și pastă de dinți, precum și cosmetice personale ( ex. deodorant, cremă de față, etc) Pentru nou-născuți se asigură: trusoul bebelușului – haine, scutece, creme, și alte produse de îngrijire pentru nou-născut FOLOSITE CÂT TIMP BEBELUȘUL SE AFLĂ ÎN MATERNITATE ! PENTRU EXTERNARE ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ ADUCEȚI DE ACASĂ HAINE ! NOU-NĂSCUTUL NU VA PĂRĂSI SPITALUL CU HAINELE PUSE LA DISPOZIȚIE DE CĂTRE CLINICA NOVOGYN PE PERIOADA INTERNĂRII! Masa pacientelor se asigură în regim catering (trei mese principale + gustări), existând posibilitatea alegerii unui meniu vegetarian sau raw-vegan.
Acte necesare în momentul internării:
 • Act de identitate;
 • Pentru gravide este recomandat sa se prezinte cu dosarul de gravidă, care conține consulturile și investigațiile efectuate pe parcursul sarcinii;
 • Pentru pacientele care necesită Concediu Medical (altul decât concediul de lăuzie), trebuie să prezinte Adeverință de la locul de muncă cu specificarea numărului de zile de concediu medical pentru ultimele 12 luni; numarul de zile de spitalizare la Novogyn
În cadrul Clinicii Novogyn, se acceptă prezența unei persoane care să însoțească gravida în salonul pretravaliu (în general soțul sau mama pacientei), pentru susținerea moralului parturientei. În unele cazuri, la cerere, persoana poate fi înlocuită cu o doula. Prezența doulei este permisă doar în saloanele pretravaliu și nu în sala de nașteri. Prezența soțului este admisă și în sala de nașteri!

Mențiuni:

Nou-născuții beneficiază de vaccinări prin Programul Național de Vaccinare (Vaccinul Antihepatic B, respectiv Vaccinul BCG- Antituberculoză), precum și de testare auditivă . De asemenea investigațiile pentru fenilcetonurie si hipotiroidism sunt asigurate prin Programul Naţional de Screening Neonatal pentru Fenilcetonurie (PKU) şi Hipotiroidism (HTC). Opțional și contra-cost (400 RON), se poate opta pentru investigarea amănunțită a nou-născutului, printr-un screening metabolic lărgit, pentru depistarea a peste 40 de afecțiuni (cele mai frecvente). De asemenea, se poate opta pentru administrarea Imunglobulinei Anti Rh, în situația în care se impune, achitându-se contravaloarea acesteia.

Externarea se face în ziua stabilită de medicul curant, urmând ca pacienta să elibereze patul până la 12:00

La externare pacienta va primi:
 • Bilet de ieșire din spital în care sunt descrise punctat diagnosticul, tratamentul urmat, intervenția chirurgicală efectuată (acolo unde este cazul) precum și recomandările date de către medic
 • Concediul medical în conformitate cu legislaţia în vigoare, unde este cazul.
  În cazul nașterilor, părinții sunt absolut nevoiți să aducă de acasă hainele cu care copilul va fi îmbrăcat în momentul externării!

Este INTERZISĂ părăsirea Clinicii Novogyn cu hainele primite în momentul internării, atât în cazul pacientei care a născut sau s-a internat pentru o operație ginecologică (halat, cămașă de noapte, papuci de unică folosință, etc.), cât și al nou-născutului (body, căciuliță, pantaloni, bluziță, șosete, mănuși, scutece din pânză, etc.).

De asemenea, se INTERZICE însușirea oricărui bun din incinta Spitalului Privat de Obstetrică-Ginecologie Novogyn (cosmetice consumabile, prosoape, husă pătuț nou-născut, scutece, creme, biberoane din sticlă sau plastic, suzete, pături nou-născut, etc).

Pentru concediile medicale eliberate la externare, pacienta trebuie să prezinte adeverința de la locul de muncă, în care să fie menționate numărul zilelor de concediu medical efectuate în ultimele 12 luni.

Dacă sunteți posesoarea unei asigurări de sănătate PRIVATE și doriți ca serviciile să fie acoperite de asigurare, informați Recepția despre acest lucru, pentru a vă putea furniza toate actele necesare (bilet de ieșire din spital/scrisoare medicală, decont materiale sanitare). Unele firme de asigurare solicită pacientei completarea unui formular privind serviciile medicale primite pe perioada spitalizării.

Rezultatele analizelor pacientelor care vor fi consultate în regim ambulator vor putea fi ridicate de către acestea de la recepție sau vor putea fi primite on-line pe adresa de corespondență.

Rezultatele și analizele pacientelor care vor fi internate vor figura în foaia de observaţie, de unde cele mai importante vor fi punctate în biletul de ieșire.

Eliberarea certificatului constatator de naștere al copilului se face în prima sau a doua zi dupa naștere de la Etajul 1, Compartimentul Supraveghere Lăuze, de Luni până Vineri, între orele 08:00-16:00, de către moașă.

Acesta NU se eliberează de la Recepția Clinicii!

Model Certificat Medical Constatator al Născutului viu:

Documentele necesare eliberării certificatului de naștere sunt:

 • Certificatul de căsătorie;
 • Cărțile de identitate ale ambilor părinți;
 • În situația în care mama nu este căsătorită, este nevoie de cartea de identitate și certificatul de naștere al mamei;
 • Pentru cetățenii străini este obligatoriu prezentarea pașapoartelor.

Menționăm că certificatul constatator al nou-născutului viu este un act medical, prin care se astestă că nașterea a avut loc în maternitatea noastră, iar certificatul de naștere este un act, care se eliberează de la Oficiul Stării Civile din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Pe baza certificatului constatator al născutului viu se va elibera de către Primărie, certificatul de naștere al copilului!

În cazul în care mama este necăsătorită, pe certificatul constatator al nou-născutului viu se vor trece doar datele mamei, iar în situația în care tatăl copilului dorește recunoașterea acestuia, se va prezenta împreună cu mama copilului la Starea Civilă pentru a face toate formalitățile necesare (declarație de recunoaștere a copilului născut în afara căsătoriei dată de către tată, în fața ofițerului de stare civilă).

Obligațiile pacientei

 • În incinta spitalului Novogyn fumatul este interzis. Singurul loc în care fumatul este permis este locul inscripționat și special amenjat în acest sens;
 • În cadrul spitalului Novogyn este interzisă introducerea și consumul de băuturi alcoolice;
 • În cadrul spitalului Novogyn se interzice producerea de zgomote care pot cauza disconfort pacientelor internate;
 • Pacientele internate sunt obligate ca pe perioada internării să poarte ținută de spital;
 • Pacientele și vizitatorii sunt obligați de a folosi cu grija bunurile ce li se pun la dispoziție;
 • Pacientele internate nu au voie să părăsească spitalul pe perioada internării decât cu avizul medicului curant sau a medicului de gardă;
 • Pacientele și vizitatorii sunt datori să respecte unitatea sanitară, precum și personalul medical;
 • Vizitatorii sunt datori de a respecta programul de vizită;
 • Programul de vizita al Spitalului Novogyn este între intervalul orar 11:00-13:00, respectiv 16:00-21:00, inclusiv în zilele de week-end. Sunt admise doar două persoane într-un moment pentru o persoană spitalizată;
 • Pacientele sunt obligate de a respecta regimul medicamentos și alimentar indicat de medic;
 • Pacientele și aparținătorii sunt datori a pastra curățenia în saloane și spații comune.

Regulament pacienți

Regulament pentru pacienti și vizitatori al spitalului Novogyn are menirea de a proteja starea de sănătate a pacientelor și mai cu seama a nou-născuților din aceasta unitate.

Respectând acest regulament evităm anumite complicații și astfel recuperarea este mai rapida și implicit durata de spitalizare mai scurtă, în condiții de maxima siguranță.

Drepturile pacientului Listate din lege!

Drepturile și obligațiile pacienților conform legii 46/2003

Nașterea este un eveniment deosebit în viața unei familii, astfel toți cei apropiați își doresc să fie alături de proaspăta mămică, să admire bebeluşul mult aşteptat și să le ureze gânduri bune.

Cei care doresc să viziteze bebeluşul şi proaspăta mămică la maternitatea Novogyn, pot face acest lucru zilnic pe perioada internării, după următorul program:

ZiuaOra
Luni – Duminica11:00 – 13:00
16:00 – 21:00

Înainte de a intra în maternitate, vizitatorii îmbracă halate şi papuci de unică folosinţă şi folosesc gelul dezinfectant pentru mâini, existent la intrarea în fiecare salon. Dacă este cazul, vizitatorii primesc şi mască de protecţie. Toate aceste reguli asigură o maximă igienă şi previn infecţiile la care sunt expuşi mama şi copilul, care au o foarte scăzută rezistenţă a organismului în această perioadă.

Vizitatorii se notează în registrul special destinat celor care fac o vizită, specificând ora la care intră în Clinică, respectiv ora la care părăsesc spitalul. Pentru că bebeluşii sunt foarte sensibili şi susceptibili la infecţii, vizitatorii răciţi (cu roşu în gât, febră, strănut), cei cu diaree, vărsături sau alte boli infecţioase sunt rugaţi să NU viziteze nou-născutul.

Nu este necesar să aduceți în maternitate alimente sau băuturi. Alimentaţia pacientelor este asigurată de către Clinica Novogyn, în funcţie de necesităţile lor medicale şi de preferinţe. De asemenea, nu este permis ca mămicile să ţină în rezerve flori naturale, acestea vor fi păstrate pe holul Clinicii.

Nu uitaţi că proaspăta mămică şi bebeluşul sunt obosiţi după naştere. Programaţi împreună cu rudele şi prietenii vizitele la maternitate astfel încât să nu fie prea dese şi prea solicitante (nu se admit mai mult de 2 vizitatori în același timp, pentru o pacientă). Ţineţi cont şi de programul celorlalte paciente şi al personalului medical.

Copiii cu vârsta sub 6 ani NU vor avea acces pe secția de obstetrică-ginecologie, respectiv neonatologie și terapie intensivă conform regulamentului impus de Clinica Novogyn, cu excepţia fraţilor nou-născutului.

Pentru diminuarea riscului infecțios si epidemiologic al mediului spitalicesc vă recomandăm ca doar doi vizitatori să intre în același timp în rezervă!