Utilizarea țigarilor electronice și a plasturilor de nicotină în timpul sarcinii și în alaptare.

Utilizarea țigarilor electronice și a plasturilor de nicotină în timpul sarcinii și în alaptare.

Statisticile confirmă faptul că un procent de 13 – 25% dintre femei fumează în timpul sarcinii. Tutunul dăunează sănătății fătului și produce complicații. Renunțarea la fumat în sarcină nu este ușoară, dar este recomandată.

Specialiștii subliniază că primele recomandări care ar trebui făcute femeilor însărcinate care fumează la începutul sarcinii pentru a renunța la fumat sunt măsuri non-medicamentoase, cum ar fi consumul mai multor lichide sau practicarea mai multor exerciții fizice și terapie comportamentală psihologică.

Substituenții nicotinei în timpul sarcinii sunt puși sub semnul întrebării.

 

Sunt plasturii de nicotină și guma de mestecat cu nicotină sunt o alternativă sigură în sarcină?

 1. Plasturii de nicotină deși conțin doar nicotină, această substanță este un factor de risc important deoarece generează vasoconstricție și acest lucru duce la hipoxie (lipsa de oxygen), care poate avea afecte negative asupra embrionului și mai târziu a fătului.

Un studiu recent a arătat că copiii femeilor care au folosit gumă sau plasturi de nicotină în timpul sarcinii au avut colici mai frecvent decât nou-născuții nefumătoarelor. Studiul a luat ca referință 15.000 de femei care fumaseră în timpul sarcinii. Aproximativ 1.200 folosiseră gumă sau plasturi de nicotină și fumaseră la un moment dat în timpul sarcinii, iar 207 femei folosiseră doar unele dintre aceste terapii cu nicotină. Incidența colicelor în timpul alăptării la sugari a fost mai mare în rândul copiilor femeilor care au folosit plasturi de nicotină sau gumă, 11% față de 7% la copiii celor care nu au fumat.

Este sigur să folosiți țigări electronice în timpul sarcinii?

Nu, utilizarea țigărilor electronice NU este sigură în timpul sarcinii.

Companiile de tutun promovează țigările electronice ca alternative sigure la țigările tradiționale, deoarece nu eliberează aceleași substanțe chimice ca și fumul de tutun ars. Cu toate acestea, vaporii de e-țigări sau aerosolii conțin  multe alte substanțe nocive. De asemenea, din cauza lipsei de reglementare, compușii chimici din țigările electronice pot varia în funcție de marcă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), substanțele găsite în vaporii de țigări electronice includ:

 • Particule ultrafine care pot fi inhalate adânc în plămâni.
 • Arome precum diacetilul, o substanță chimică legată de o boală pulmonară gravă și ireversibilă numită bronșiolită obliterativă.

Țigările electronice fără nicotină sunt sigure în timpul sarcinii?

Nu. Potrivit CDC, chiar și unele țigări electronice care sunt promovate ca lipsite de nicotină conțin totuși în compoziția lor nicotină. Un studiu australian a constatat că șase lichide din 10 pentru țigări electronice care au fost promovate ca „fără nicotină” conțineau într-adevăr nicotină. Unele probe testate s-au dovedit a conține și 2-clorofenol, o substanță toxică utilizată în insecticide.

Studiile recente, prezentate de American Association for the Advancement of Science (AAAS) arată că vaporii inhalați au efecte asupra sistemului nervos al fatului ducând la capacitate scăzută de concentrare și memorie scazută.

Un studiu efectuat pe soareci de laborator care au fost expuși ante și post-natal la vapori de țigara electronică cu sau fără nicotină. A demonstrat că ambele au produs modificări, însă cercetătorii au gasit că vaporii produsi de substantele fără nicotină au influentat, mai mult dezvoltarea genelor decât produșii nicotinici. Ei au găsit afectări ale sistemului nervos central care sunt asociate cu boli psihice grave precum schizofrenia.

Care sunt efectele nicotinei asupra fătului în curs de dezvoltare și asupra nou-născutului?

Nicotina  crește riscul de:

 • Avort spontan și complicații în timpul sarcinii.
 • Naștere prematură
 • Greutate redusă la naștere
 • Anomalii în dezvoltarea creierului.
 • Funcție pulmonară anormală și infecțiile respiratorii inferioare, cum ar fi bronșita și pneumonia.
 • Infecții cronice ale urechii.
 • Sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS).

Nicotina din țigările electronice trece în laptele matern?

Da. Nicotina inhalată intră în sângele mamei prin plămâni și trece cu ușurință în laptele matern. Cercetările arată că nicotina din laptele matern poate afecta somnul bebelușului, crescând astfel riscul apariției unor probleme cu nivelul glicemie și hipotiroidism. Probleme care în timp duc la obezitate. Nicotina scade cantitatea de lapte a mamelor care alăptează deoarece reduce nivelul de prolactină, hormonul care stimulează producția de lapte matern.

Este indicată alăptarea dacă mama folosește țigări electronice?

Da. Având în vedere numeroasele beneficii pe care alăptarea le are bebelușilor și mamelor acestora, Academia Americană de Pediatrie și Colegiul American de Obstetrică și Giecologie recomandă alăptarea chiar dacă mama continuă să folosească țigări electronice.

Recomandări în alăptare dacă mama fumează pentru a reduce expunerea bebelușului la fumul de țigară:

 • Nu fumați în timp ce alăptați.
 • Nu fumați și nu vaporați în jurul copilului. Dacă este posibil, fumați în afara casei.
 • După ce ați fumat țigări electronice, schimbați-vă hainele și spălați-vă mâinile înainte de a vă ține bebelușul.
 • Alăptați copilul înainte de a fuma țigări electronice și nu după. Corpul tău va avea mai mult timp pentru a elimina nicotina din laptele matern.

Leave a reply

Your email address will not be published.