Simptome frecvente în sarcină

Simptome frecvente în sarcină

 

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, femeia se poate confrunta cu diverse simptome, care deși pot fi deranjante pentru viitoarea mamă, sunt considerate a fi minore.

 1. Grețuri, vărsături: considerate în limitele normalului până la 5-6 episoade pe zi. De obicei, dispar până la finalul trimestrului I. Se indică mese frecvente, reduse cantitativ, alimente ușor digerabile.
 2. Pirozis sau senzația de arsură gastrică, favorizat de relaxarea sfincterului eso-gastric. Preparatele antiacide au efect bun dar, de scurtă durată.
 3. 3. Cariile dentare pot fi evitate cu o igienă orală riguroasă. Daca situația o impune, se pot efectua tratamente stomatologice, care se pot realiza în anestezie locală.
 4. Constipația apare frecvent în sarcină și se datorează modificărilor hormonale. Poate fi combatută prin alimentație bogată în fibre, lichide; în cazuri acute, se poate recurge la supozitoare cu glicerină.
 5. Hemoroizii sunt favorizati de constipație, de compresiunea uterului pe ansele intestinale. Se indică igiena locală riguroasă, combaterea constipației. Efectuarea tratamentului indicat de medicul curant în crizele acute.
 6. Varicele membrelor inferioare apar datorită stazei venoase. Se indică purtarea ciorapilor elastici, repaus cu membrele inferioare poziționate pe un plan mai ridicat.
 7. 7. Edeme ale membrelor inferioare: apar mai ales spre sfârșitul sarcinii. Repaosul ajută la reducerea lor.
 8. Crampe musculare: pentru tratarea lor se indică preparate de Calciu, Magneziu
 9. Paresteziile, reprezintă amorțeli ale membrelor superioare. Tratamentul include suplimentarea dietei cu Calciu, Magneziu
 10. Oboseala, somnolența - apare mai ales în primul trimestru de sarcină și se datorează creșterii nivelului de progesteron. Poate însă să reprezinte și un posibil semn de anemie, așa că nu uitați să menționați aspectul acesta medicului care supraveghează sarcina.
 11. Vaginitele sunt infecții vaginale, cel mai frecvent agentul etiologic fiind Candida. Tratamentul se va face conform indicațiilor medicului curant.

 

Sursa: Dr. Dana Ignat – medic primar obstetrică-ginecologie

Leave a reply

Your email address will not be published.