Nașterea naturală vs cezariană

Nașterea naturală vs cezariană

Sarcina şi naşterea nu sunt boli şi nu ar trebui să se încheie cu intervenţii invazive – avertizează unii medici.

Operaţia e mai convenabilă, totuşi – spun, de celaltă parte, susţinătorii cezarienei.

De ce tot mai multe femei aleg operaţia şi care sunt riscurile?  Ce ar trebui să ştie o femeie înainte de a decide cum îşi va naşte copilul?

Despre un subiect controversat, naşterea naturală versus cezariană, ne va povesti doamna Dr. Aurora Rotiș, medic primar obstetrică-ginecologie.

  • CINE ŞI CÂND DECIDE CUM VA DECURGE NAŞTEREA?

Ambele persoane implicate în procesul naşterii au responsabilitatea acestei decizii – adică atât viitoarea mămică, cât şi medicul. Nu doar unul dintre ei. Opţiunea mamei este foarte importantă, dar recomandarea medicului poate face diferenţa. Este foarte importantă încrederea reciprocă. În niciun caz nu decide doar medicul, el doar prezintă informaţiile pe care mama nu le cunoaşte.

Momentul deciziei diferă de la caz la caz. Pentru sarcinile fără probleme, teoria spune că ne putem îndrepta de la început către o naştere naturală. Pentru cazurile cu o patologie asociată cunoscută, poate fi dată de la început o indicaţie de cezariană.

Dacă nu sunt probleme, este recomandat să plecăm cu ideea de a naşte natural. Se poate însă ca în preajma termenului sau chiar în timpul travaliului să apară situații care să impună  cezariana.

  • CARE SUNT AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE ?

Naşterea pe cale naturală este un proces fiziologic, natural, cu menţiunea că nu întotdeauna ce este natural este şi bun.

Naşterea naturală este un proces în cursul căruia se desfăşoară toate mecanismele necesare adaptării bebeluşului la viaţa extrauterină, dar şi a mămicii la noul ei rol. Deşi, fără îndoială, este un proces dureros, este unul natural şi, în absenţa unei patologii dovedite, fiecare gravidă este pregătită fizic pentru naşterea naturală.

Se pare că fenomenele de declanşare a secreţiei lactate sunt optime în condiţiile unei naşteri pe cale vaginală. De asemenea, se consideră că fenomenele de involuţie ale uterului se produc în condiţii mai fiziologice.

Naşterea naturală oferă o perioadă de recuperare mai scurtă, astfel încât mămica poate să fie aproape de bebeluşul ei încă din primele clipe după naştere.

Deloc de neglijat este şi aspectul psihologic al naşterii pe cale naturală, mămicile resimţind de cele mai multe ori un sentiment deosebit de bucurie şi încredere în forţele proprii, reuşind să aducă pe lume un bebeluş.

Dezavantajele acestei variante ar fi intervalul mai lung de timp și durerea, în condiţiile în care naşterea poate dura 12-14 ore. Acest fapt, poate duce frecvent la epuizarea mamei.

Există totodată un risc de ruptură a pielii și țesuturilor din jurul vaginului, care pot necesita sutură și consecutiv slăbirea sau distrugerea mușchilor pelvini, care controlează continența urinară și fecală. Pentru a preveni aceste rupturi, se poate recurge la epiziotomie care poate fi neplacută timp de până la șase săptâmâni după naștere; reluarea activității sexuale având loc mai tarziu.

Cezariana este  mult mai scurtă, nu durează ore, pentru că timpul din momentul în care se decide operaţia până la extragerea fătului poate fi de câteva minute, deci din acest punct de vedere fătul este mult mai protejat. Un alt avantaj este  confortul psihic al mamei.

Dezavantajul este că, fiind o manoperă  chirurgicală, pot apărea mai multe complicaţii. Este nevoie de o anestezie, apoi pot exista complicaţii intraoperatorii (hemoragii, lezarea unui organ de vecinătate, cum ar fi intestin, vezică urinară). De asemenea, cantitatea de sânge pe care o pacientă o pierde la o operaţie prin cezariană este mai mare decât la o naştere pe cale vaginală.

Din fericire, într-un serviciu medical dotat corespunzător, evoluţia intra şi postoperatorie se desfăşoară de cele mai multe ori fără complicaţii.

Cel mai mare avantaj al cezarienei este faptul că oferă o posibilitate de terminare a naşterii în condiţii de siguranţă, acolo unde un travaliu natural se poate complica în mod neaşteptat sau unde naşterea naturală reprezintă un risc pentru mamă sau făt.

  • LA FINAL,  LA CE AR TREBUI SĂ FIE ATENTĂ O FEMEIE ÎNAINTE DE A DECIDE CUM ÎŞI VA NAŞTE COPILUL ŞI UNDE?

Ar trebui să se gândească foarte bine ce reprezintă această etapă în viaţa ei şi să aleagă în cunoştinţă de cauză. Până să ia o decizie, să studieze foarte bine problema. Este foarte important ca mediul în care se desfășoară nașterea să ofere tot confortul necesar viitoarei mămici. Abia după ce trec prin avantajele şi dezavantajele fiecărei metode, să aleagă în cunoştinţă de cauză. Dacă doresc o naştere naturală, să meargă pe naşterea naturală. Evident că pregătirea prenatală e foarte importantă în acest caz. Totuşi, să nu ia această naştere naturală ca pe un lucru absolut obligatoriu, iar dacă cumva nu se va întâmpla, să considere că e un eşec. Important e rezultatul: mamă sănătoasă şi copil sănătos!

Sursa: Dr. Aurora ROTIȘ (HUDACSKO) – medic primar obsetrică-ginecologie

Leave a reply

Your email address will not be published.