Histerosonosalpingografia

Histerosonosalpingografia este o metodă folosită frecvent în evaluarea cavităţii uterine şi a permeabilităţii tubare, la femeile infertile. Procedura se bazează pe utilizarea unei soluţii spumoase, care destinde pereţii trompelor uterine şi care are proprietăţi ecogenice, fapt care oferă imagini precise, cu un contrast puternic.

Statisticile arată că histesterosonosalpingografia  este mai eficientă decât histerosalpingografia (HSG) în diagnosticul polipilor, fibroamelor intracavitare, aderenţe, septurilor şi al obstrucţiei tubare la pacientele infertile, având o acurateţe mult mai ridicată.

Indicaţii:

  • Evaluare a cavităţii uterine – (forma, aspect, grad de destindere, continut , eventuale sinechii)
  • Evaluarea coarnelor uterine si a jonctiunii utero-tubare
  • Evaluarea trompelor uterine  (permeabilitate, traseu, obstructiile proximale sau distale);
  • Investigarea cauzelor de sângerări vaginale datorate existenţei intrauterine a: polipilor, fibroamelor, atrofiei endometriale,
  • Defectelor congenitale; atunci când există suspiciunea unor anomalii uterine la pacientele infertile sau cu avort habitual (uter unicorn, cavitate arcuata, subseptata, septata sau uter bicorn)
  • În evaluarea succesului unei intervenţii chirurgicale de corecţie la nivelul uterului şi al trompelor.

Înainte de efectuarea histerosonosalpingografiei este necesară  eliminarea posibilității prezenței unei infecții la nivel cervical și se recomandă efectuarea următoarelor analize: examen bacteriologic, determinare Ag Chlamydia, Mycoplasma/Ureaplasma.

Cel mai bun moment pentru efectuarea procedurii sunt zilele 5-10 ale ciclului menstrual.

Este o procedură contraindicată în sarcină.

Înainte de procedură, vezica urinară trebuie golită.

Tehnic

Înainte de începerea procedurii propriu-zise este nevoie de o ecografie endovaginală pentru evaluarea sferei genitale.

Histerosonosalpingografia cu substanță de contrast  se realizează folosind o soluție ecogenă  ce se introduce printr-un cateter subţire, foarte flexibil, prin colul uterin până în cavitatea uterină. În timpul injectării, se pot resimți crampe ușoare sau senzație de presiune, caz în care se poate administra, la cererea pacientei, un antispastic  pentru reducerea disconfortului. Procedura durează maximum jumătate de oră.  Se efectuează sub ghidaj ecografic.

 

Histerosonosalpingografia se face în cadrul Clinicii Novogyn, de către dna dr. Lazăr Claudia, iar tariful este de 800 Ron.

2 Responses

  1. Buna ziua. Încerc sa sun la dvs la clinica pt niște înfomații în legătură cu histerosalpingografiea și nu răspunde nimeni.
    Puteți sa ma ajutati prin mail cu informații legate de pret?
    Procedura se efectuează cu anestezie locala? (contra cost). Ce presupune procedura, cat durează, durere? Și când se efectuează, perioada?
    Ce analize trebuie efectuate înainte?
    Medicul ginecolog a zis ca am nevoi de analize curate examen bacteriologic, fără infecție urinară, din sange leucocite și vsh.
    Menționez ca am recomandare de la medicul ginecolog pt ca doresc sa rămân însărcinată de peste 1 an.
    Mulțumesc anticipat
    MURESAN IOANA
    TEL 0757284760

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *