Hematoamele periovulare în sarcinile de trimestrul I...cât de mult să ne îngrijorăm?

Hematoamele periovulare în sarcinile de trimestrul I...cât de mult să ne îngrijorăm?

Hematoamele periovulare se definesc ca o serie de structuri semilunare sau în formă de pană situate între țesutul corionic și peretele uterin sau membranele fetale. Pot prezenta mai multe localizari raportate la sacul gestational.

Cele mai frecvente cauze ale apariției hematoamelor periovulare sunt:

  • Invazie deficitară a trofoblastului și transformarea anormală a arterelor spiralate
  • Factori mecanici
  • Factori autoimuni
  • Factori hematologici

!!!!!Este important să subliniem că identificarea unui hematom periovular nu indică imediata probabilitate ca pacienta să sufere un avort spontan.

             Se consideră ca o măsură de precauție mai degrabă decât o clasificare a acestei sarcini într-una cu grad ridicat de risc, necesitatea unei monitorizări intensive.

            Din punct de vedere al prognosticului, există două elemente principale care pot contribui major la evolutia nefavorabila a sarcinii:

            Primul element este reprezentat de localizarea hematomului. Astfel, localizarea hematomului este un semn mai puternic predictiv comparativ cu  volumul acestuia.

            Al doilea element al diagnosticului de hematom periovular este dimensiunea lui. Aparatele ultrasonografice moderne prin abordarea endovaginală permit o evaluare exactă a dimensiunii hematomul periovular. Hematoamele pot fi analizate în raport cu țesutul trofoblastic și raportate la distanța acestuia față de ostiumul cervical intern.

 

Cum tratam?

Pacientelor le este recomandată urmatoarea conduita:

– un tratament progestativ in doza crescuta, care poate fi administrat fie oral, fie intravaginal, in situatia in care pacienta nu sangereaza.

– repaus fizic si sexual pana la momentul constatarii absentei hematomului respective

– antispastice si miorelaxante administrate pe cale orala

– ritm de evaluare ecografica in functie de statusul actual al pacientei

Leave a reply

Your email address will not be published.