Colposcopia - deschide cutia pandorei a displaziei cervicale?

Colposcopia - deschide cutia pandorei a displaziei cervicale?

Colposcopia - deschide cutia pandorei a displaziei cervicale?

Colposcopia, metodă medicală de evaluare a pacientelor la care colul uterin este aparent afectat de leziuni precanceroase sau chiar canceroase, în urma unor rezultate anormale, suspecte, la examinarea clinică sau de laborator.

Aceasta se recomandată atunci când citologia Babeș Papanicolau are un rezultat anormal, atunci când la consultul ginecologic sau în timpul contactului sexual apar sângerări la nivelul colului uterin sau când acesta are un aspect modificat precum și la pacientele diagnosticate cu HPV (Virusul Papilloma Uman)

Colposcopia permite examinarea exocolului (mucoasa care acoperă colul uterin la exterior), în anumite situații și a endocolului, dar și a mucoasei vaginale și a vulvei cu ajutorul unui microscop medical.

Astfel, împreună cu testul citologic Babeș – Papanicolau și investigarea prezenței virusurilor papilloma (HPV), colposcopia ajută la diagnosticarea precoce și rapidă a patologiei colului uterin, vaginului și vulvei, permițând astfel un tratament adecvat, corect și eficient al leziunilor precanceroase și cancerului incipient.

Cum ne pregătim pentru efectuarea colposcopiei și la ce să ne așteptăm în timpul procedurii?

Cu minim 24 de ore înainte de efectuarea colposcopiei este indicat să nu existe contact sexual, spălături vaginale, folosirea tampoanelor interne, utilizarea medicamentelor intravaginale deoarece acestea influențează rezultatele colposcopiei.

Investigația se efectuează în afara ciclului menstrual, de preferat în ziua 10-14 a ciclului menstrual.

Este o investigație nedureroasă, durează în medie 10-15 minute și nu pune în pericol viața pacientei. Inițial se pune în evidență colul uterin, cu ajutorul unui specul vaginal.

Structura colului uterin este studiată cu ajutorul colposcopului (microscopului) după ce colul a fost șters de secreții și badijonat cu soluție slabă de acid acetic care determină o colorație caracteristică, intens albă, a zonelor problematice. Ultima soluție folosită, soluția iodată Lugol, determină o impregnare brun închis, a zonelor normale ale colului și vaginului și contrastant, leziunile precanceroase ale colului rămân necolorate sau capătă doar o nuanță de galben.

Vizualizarea colposcopică a leziunilor suspecte de la nivelul colului permite efectuarea unei biopsii țintite, din zona respectivă, sau chiar înlăturarea leziunii în totalitate (excizia acesteia).

Rezultatele colposcopiei se primesc pe loc, însă examenul biopsic poate dura până la 2 saptamani.

După efectuarea colposcopiei, este posibil să apară o sângerare care nu durează mai mult de 5-7 zile sau o scurgere maronie provenită din resturile de soluție Lugol folosită în timpul investigației.

Este recomandat repaus fizic timp de 24 de ore după colposcopie, evitarea tampoanelor interne, medicamente intravaginale, a contactului sexual și a spălăturilor intravaginale, pentru a permite colului să se refacă.

Leave a reply

Your email address will not be published.