Ce este dismenoreea?

Ce este dismenoreea?

Dismenoreea reprezintă termenul medical pentru durerile care apar înainte sau pe parcursul ciclului menstrual. Dismenoreea afectează aproximativ 50% dintre femeile care au ajuns la vârsta reproductivă, dar este cel mai des întâlnită la femeile între 15 și 25 de ani. Aceasta se împarte în două categorii:

  • Dismenoreea primară, regasită mai mult la femeile tinere, este caracterizată prin crampe menstruale dureroase, făra o patologie organică pelvină. De obicei debutează în adolescență, la scurt timp (6-12 luni) după prima menstruație. Este caracterizată prin durere pelvină sub formă de crampe, care apare imediat înainte sau odată cu debutul menstrelor şi care durează de la 48 până la 72 de ore, fiind mai severă în prima și a doua zi a menstruației.
  • Dismenoreea secundară apare la vârsta maturității și este cauzată de o afecțiune a organelor reproductive precum: endometrioza, boala inflamatorie pelvină, dispozitivele intrauterine, cicluri neregulate sau probleme legate cu infertilitatea, chisturi ovariene, adenomioză, mioame sau polipi uterini, sinechii intrauterine sau stenoză cervicală. Durerea în dismenoreea secundară începe, de obicei, cu câteva zile înainte de debutul menstruației și durează mai mult timp pe parcursul ciclului menstrual.
Care sunt cauzele dismenoreei primare? Factorii de risc pentru dismenoreea primară includ vârsta tânără și nuliparitatea (lipsa sarcinii). Fluxul menstrual abundent este asociat cu dismenoreea, la fel și fumatul. La femeile cu vârsta între 14 şi 20 ani tentativele de pierdere în greutate sunt asociate cu o durere menstruală crescută. Nu se observă o corelație puternică între excesul în greutate și dismenoree. Depresia, anxietatea și subminarea rețelelor de suport social sunt asociate cu durerea menstruală. Care sunt simptomele Dismenoreei? Aceasta poate prezenta simptome încă din primul an de la debutul menstruației. Principalul simptom al dismenoreei este durerea prezentă în abdomenul inferior iradiată spre coapse sau spate. Aceasta poate fi acută, difuză sau poate fi percepută de pacientă asemenea unor crampe abdominale puternice. Modalitatea cea mai simplă și sigură de depistare a cauzei dismenoreei (precum și modalitatea de tratament) este consultul ginecologic. Sursa: Dr. Vaida Dana – medic primar obstetrică-ginecologie

Leave a reply

Your email address will not be published.