Când suspicionăm ADENOMIOZA?

Când suspicionăm ADENOMIOZA?

Adenomioza este o afecțiune ginecologică în care stratul interior care căptușește cavitatea uterină și care poartă denumirea de endometru pătrunde în grosimea peretelui uterin , numit miometru. Acesta formează un tesut ectopic funcțional care este influențat de statusul hormonal și sub acțiunea căruia crește, se descompune, sângerează.

Incidența observată pentru adenomioza la pacientele cu endometrioză a fost de 65%, semnificativ mai mare în comparație cu grupul fără endometrioză dar ea nu trebuie confundată cu endometrioza .

În cazul endometriozei, țesutul endometrial se găsește înafara cavității uterine (ovar, intestin, vezică sau alte zone din pelvis, în special, cu localizare superficială sau profundă) Chiar dacă atât adenomioza cât și endometrioza sunt afecțiuni ale țesutului endometrial bolile au o evoluție diferită.

Cei mai frecvenți factori de risc identificați sunt multiparitatea, antecedente de avorturi/pierderi recurente de sarcină și endometrioza pelvină. Sunt de luat în considerare și antecedentele de naștere  prin operație cezariană sau alte intervenții pe uter.

Studiile arată că 62% dintre femeile care au suferit o histerectomie totală (înlaturarea chirurgicală a uterului) aveau în rapoartele de patologie această afecțiune prezentă.

Aproximativ 1/3 din cazurile de adenomioză pot fi asimptomatice.

In cazul formelor simptomatice cel mai frecvent simptom este menoragia -50% (sângerare anormală manifestată printr-o menstruație abundentă) urmată de dismenoree -30% (durere care precede sau însoțește menstruația ) și metroragia -20% (sângerare înafara perioadei menstruale).

Aceste simptome apar ciclic, lunar. Alte acuze importante sunt  dispareunia (durere la contactul sexual)  infertilitatea (imposibilitatea de obținerea a unei sarcini), durerea pelvină cronică (durere cu o durată mai mult de 3-6 luni), simptome care de cele mai multe ori sunt constate.

În cazul în care te confrunți cu una sau mai multe din simptomelor menționate anterior și care iți afectează activitățile de zi cu zi, este bine să te programezi la medicul ginecolog pentru un control.

 

Aprilie-Lună dedicată constientizării Adenomiozei!

Leave a reply

Your email address will not be published.