HISTEROSCOPIA

HISTEROSCOPIA

Daca acum cativa ani principala modalitatea de a explora cavitatea uterina era chiuretajul clasic, o procedura invaziva, oarba , neagreata de paciente, in ziua de azi, HISTEROSCOPIA, inlocuieste cu succes toate aceste dezavantaje.

Pentru a intelge ce este , cum se efectueaza, indicatii, contraindicatii, beneficii, am sa detaliez mai jos, pe scurt, aceasta tehnica minim invaziv.

Ce este Histeroscopia ?

Histeroscopia presupune inspectia cavitatii uterine, prin acces transvaginal, cu un endoscop. Este o metoda folosita atat pentru diagnosticul cat si pentru tratamentul unor patologii ginecologice, reducand astfel numarul operatiilor chirurgicale clasice ce presupun mai multe dezavantaje.

Endoscopul este un tub flexibil si subtire avand la capat o sursa de lumina si o camera video, acesta fiind  introdus in cavitatea uterina prin vagin. Concomitent, atasat de endoscop, se pot introduce si  instrumente de mici dimensiuni pentru interventiile chirurgicale intrauterine (micro-foarfece, electrocauter, pense de biopsie).

Cum se efectueaza ?

Pacienta se pozitioneaza pe masa de operatii in pozitie ginecologica; in rahianestezie  sau in anestezie generala intravenoasa se dilata canalul cervical urmat de introducerea histeroscopului in cavitatea uterina.

Odata introdus, prin intermediul lui, se va  injecta  lichid in cavitatea uterina ca aceasta sa se destinda si sa avem o buna vizualizare (in mod normal cavitatea uterina este virtuala – pacientelor li se explica acest lucru prin comparatia cu un balon dezumflat, cand peretii se ating).

Se examineaza peretii uterini si formatiunile ce pot sa fie prezente; se pot decela cauze de sangerare; se pot observa orificiile trompele uterine.

Daca e necesar, se pot efectua mici interventii chirurgicale: polipectomie, ablatia endometrului, miomectomie, liza adeziunilor, extragerea steriletului.

După histeroscopie, recuperarea este rapidă, dar pot apărea ușoare dureri abdominale și sângerare vaginală pentru o perioadă de 1-2 zile. În foarte puține cazuri, pot exista complicații care necesită prezentarea pacientei la medicul specialist – sângerare prelungită, durere acuta, febră sau frisoane.

Se recomandă efectuarea intervenției când avem:

  • Sangerarile uterine anormale
  • Polipul sau Fibromul intrauterin
  • Sinechia uterina
  • Malformatii uterine
  • Dispozitiv intrauterin (sterilet) anormal plasat sau care nu poate fi extras
  • Sterilitatea

Contraindicatii

  • sarcina
  • vulvovaginite acute sau boala inflamatorie pelvina
  • menstruatia (procedura se va face in primele 5 zile dupa terminarea acesteia)

Beneficii

Introducerea histeroscopiei aduce un beneficiul major pacientelor pentru ca unele boli pot fi tratate fara ca acestea sa fie supuse unor interventii chirurgicale clasice.

Avantajele histeroscopiei:

  • timp de spitalizare si de recuperare redus (se poate reveni la activitatile obisnuite dupa cateva zile)
  • limitarea utilizarii medicatiei postoperatorii
  • complicatii postoperatorii reduse

Leave a reply

Your email address will not be published.