Boala Inflamatorie Pelvină (BIP)

Boala Inflamatorie Pelvină (BIP)

Ce este BIP?

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este echivalentă termenului de ‘infecții genitale înalte’ și cuprinde un spectru de infecții care afectează uterul, trompele, ovarele, țesutul musculo-conjunctiv al ligamentelor largi și peritoneul pelvian.

În determinismul BIP sunt implicați germeni proveniți de la nivelul căilor genitale joase (vagin, col uterin) care ascensionează, colonizând mucoasele (endometrul, trompele și peritoneul).

Etiologie și Factori favorizanți

Este de cele mai multe ori mixtă, fiind implicați atât germeni cu transmisie sexuală (Neisseria gonorrhoeae și Chlamidya trachomatis), dar și germeni care colonizează de regulă vaginul (Gardnerella vaginalis, Haemophilus influenza, sau altii ca Ureaplasma si Micoplasma hominis).

Incidența maximă a BIP se situează

– la femeia tânără activă sexual

– numărul multiplu al partenerilor sexuali

– utilizarea improprie sau inconstantă a contracepției sau a mijloacelor de protecție.

– dispozitivele intrauterine (DIU): acestea se asociază cu un risc de aparitie a BIP

– femeile care practică frecvent dușurile vaginale, abuzul lor ar fi deci, responsabil și pentru sechelele BIP, cum ar fi sarcina extrauterină sau infertilitatea

– modificările hormonale survenite pe parcursul menstrelor care au drept consecință modificarea barierei mucoasei și pierderea capacității sale de protecție.

Tabloul clinic al BIP (simptomatologie)

Cele mai frecvente simptome sunt :

  • durerea la nivelul abdomenului inferior.
  • Scurgeri vaginale patologice, cauzate de N. gonorrhoeae sau Chlamydia.
  • Metroragiile (sângerari) se explică prin fenomenele asociate endometritei
  • Febra se întâlnește mai frecvent în cazul infecțiilor genitale cu gonococi sau în formele mai severe ale BIP
  • Tulburările micționale (urinare)

Diagnosticul

BIP acută poate prezenta o paletă largă de manifestări, variind de la forme ușoare până la severe. Formele ușoare : sensibilitate la nivelul abdomenului inferior, sensibilitatea anexelor și sensibilitate la mobilizarea colului uterin .

Formele severe pot fi asociate cu criteriile menționate mai sus, plus : temperatură de peste 38 C, scurgeri patologice, leucocitoză, VSH și Proteina C reactivă crescute și examene de laborator pozitive pentru Gonorrhoea sau Chlamydia.

Ecografia transvaginală este necesară pentru a determina existența unui piosalpinx (puroi la nivelul trompelor) sau prezența lichidului la nivelul fundului de sac Douglas .

Atitudinea în boala inflamatorie pelvina

  • Profilaxia este singură de natură să prevină apariția sechelelor
  • Spitalizarea este obligatorie în unele circumstanțe
  • Tratamentul antibiotic empiric trebuie inițiat la femeile tinere active sexual în cazul durerilor pelvine asociate cu un criteriu minim sugestiv pentru BIP
  • Tratamentul medicamentos constă în administrarea țintită de antibiotic, iar dacă germenul responsabil nu poate fi identificat antibioticoterapia trebuie să fie cu spectru larg.
  • tratamentul chirurgical este rezervat formelor severe (piosalpinx, pioovar)

Sursa: dr. Andreea Cuibus – medic specialist obstetrică-ginecologie

Leave a reply

Your email address will not be published.