Importanța examenului ginecologic de rutină

Importanța examenului ginecologic de rutină

În ultimii ani, se pune tot mai mult accent pe preventie, adica pe efectuarea controalelor periodice de rutina, ce permit identificarea posibilelor probleme de sanatate in faze incipiente, totodata facand posibila efectuarea unor tratamente mai putin agresive si mai putin invazive si cu eficacitate mai buna.

Daca ne referim la paciente tinere, vizita la medicul ginecolog ofera ocazia de a depista boli cu transmitere sexuala, de a identifica leziuni precanceroase ale colului sau uneori cancere in stadii avansate (din pacate Romania se afla in continuare pe primele locuri in Europa la numarul de cazuri de cancer de col uterin), formatiuni tumorale ce tin de uter sau ovar. In schimb daca ne gandim la pacientele mai in varsta si aici pot fi depistate probleme ce tin menopauza, de statica pelvina, incontinenta urinara, tumori uterine si ovariene.

Dar consultatia ginecologica nu inseamana doar identificarea unor probleme. Este si o ocazie buna pentru doamne de a se informa despre metodele de contraceptie sau sa puna intrebari legate de aspecte din viata sexuala.

Ce include consultul ginecologic?

In primul rand are loc anamneza, care este de fapt o discutie intre medic si pacienta; femeia expune mai intai motivele pentru care se prezinta la medic, apoi doctorul va pune intrebari pentru a detalia aspectele prezentate, apoi va intreba de istoricul medical personal general, detalii despre ciclurile menstruale, despre nasteri, avorturi din antecedente, interventii chirurgicale efectuate, tratamente medicale, metoda de contraceptie utilizata. Odata incheiata discutia medic-pacienta se trece la efectuarea examenului clinic ginecologic de specialitate. Acesta ofera posibilitatea medicului:
  • de a examina organele genitale externe (aspect, prezenta unor leziuni, tumori etc)
  • este ocazia de a vedea daca continutul vaginal este normal (din punct de vedere al cantitatii, aspectului); se recolteaza probe pentru depistarea eventualelor infectii vaginale
  • se vizualizeaza colul uterin (se recolteaza proba pentru test Papanicolau, testare pentru depistarea virusului HPV, testare pentru diverse infectii)
  • se palpeaza uterul; medicul poate aprecia diverse caracteristici ale acestuia
  • palparea ovarelor
  • totodata acum este ocazia de a constata daca anumite dureri, relatate de paciente ca fiind “pe sub burta”, tin sau nu de sfera genitala.
In general examenul clinic este completat apoi, de examenul ecografic. Acesta permite vizualizarea uterului, aprecierea structurii lui, se fac masuratori, se identifica daca sunt prezente formatiuni de tipul unor fibroame uterine, polipi endometriali; de asemenea se vizualizeaza ovarele si tot asa sunt masurate si apreciate din punct de vedere al aspectului ecografic. La finalul consultatiei ginecologice complete, medicul va stabili un diagnostic, va hotari daca este necesara efectuarea altor investigatii, va recomanda un tratament daca situatia o impune. Ca un ultim sfat: nu va sfiiti sa intrebati si sa cereti lamuriri suplimentare, este important sa plecati cu informatiile asimilate in mod corect. In concluzie examinarea ginecologica este o metoda eficienta de a realiza medicina preventiva, curativa si o buna ocazie de a efectua educatie sexuala.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *